Skip to content

Vill vi bekämpa våldet eller våldsutövarna?

Gårdagens Uppdrag granskning skulle granska den autonoma vänsterns våld , ett avsnitt som följde upp förra avsnittet om de högerextrema våldet. Jag ser inga problem i att man granskar det politiska våldet i samhället, oavsett vilken grupp det kommer ifrån. Jag hatar allt våld, fan, jag kan till och med känna obehag av att se boxning. Men här träffar UG helt fel.

Uppdrag granskning jämför vänsterns och högerns våld och beskriver det som samma sak, två sidor av samma mynt. Men detta belyser inte våldet och ger oss knappast någon ny vinkel av något vi inte redan visste. Att det finns grupper på både höger och vänster sidan som brukar våld är inget nytt, vi får se det på nyheterna lite nu och då. Att kalla detta för undersökande journalistik är ett skämt. Hade UG velat undersöka detta måste det gå betydligt djupare. Man måste kolla på vilka ideologier som ligger bakom våldet.

Vänsterns ideologi, socialism, är en ideologi som grundar sig i jämlikhet, rättvisa och ett samhälle som där alla är välkomna. Extremhögerns ideologi är annan, den bygger på exkludering, konservatism och människoförakt. De som inte passar in är inte välkomna i högerns idealsamhälle.

Extremhögerns hat och människoförakt är en grogrund för våld då ideologin i sig blir en plattform för hat. Högerextremismens våld föds ur dess ideologi och kommer finnas så länge ideologin får utrymme.

Våldet från vänster stammar ur en helt annan ideologi och kan och bör därför aldrig likställas med extremhögern. Vänstergrupperingars våld föds inte ur ett människoförakt eller exkluderande. Det kommer istället från just föraktet mot den fascistiska ideologin som högern representerar.

Vill man bekämpa det politiska våldet måste man förstå detta. Våldets ursprung är viktigt. Men den bild som Uppdrag granskning målar upp är att det kommer från våldsbejakande unga (främst män) som glorifierar våldet. Kopplingar görs till fotbollshuliganer och andra typer av kriminella. Det blir individerna som ligger bakom våldet som är problemet, inte våldet i sig.

Och det är här det verkligen blir problem. För vill man bekämpa våldet så måste man gå till grunden av vad våldet kommer ifrån. Att jaga våldsutövarna och (som vissa efterfrågar) straffa dem hårdare är att endast behandla symptomen. Våldet kommer fortsätta, det finns alltid nya personer som är beredd att kliva in när andra tas bort från gatan. Så länge vi accepterar ideologier som bygger på hat och människoförakt så kommer det finnas ett politiskt våld.

Missförstå mig nu inte. Våldsutövare ska bestraffas. Och de grupper som profilerar sig på våld, kommer också locka till sig individer som glorifierar våld. Men dessa individer hade förmodligen sökt sig till en andra våldsutövande grupper om de politiska våldsutövarna inte existerat.

I mina ögon finns det inget gott våld. Men extremhögerns och den autonoma vänsterns våld är inte två sidor av samma mynt. Och vi måste ställa oss frågan; vill vi bekämpa våldsutövarna eller vill vi bekämpat våldet?

Published inEssäIdiotiPolitikSamhälleVåld

Be First to Comment

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Website Protected by Spam Master